top of page
Zoeken
aureliedemeyer

Ingangsexamen geneeskunde: de werking


Hallo allemaal!

Ik heb jullie al vaak verteld dat ik graag zou willen deelnemen aan het toelatingsexamen voor de opleiding tot arts. Daarom wil ik jullie ook graag informeren over hoe dat examen precies in zijn werk gaat. Vorig jaar heb ik zelf al eens deelgenomen om ervaring op te doen, zodat ik optimaal voorbereid ben voor het examen van 2024.


Hoe kun je je inschrijven voor het examen?

Je kunt je inschrijven voor het toelatingsexamen tussen 1 maart en 15 mei via de website van de Vlaamse overheid. Het is echter verplicht om je binnen deze periode in te schrijven, anders ben je niet toegestaan om dat jaar deel te nemen aan het toelatingsexamen. De inschrijfkosten bedragen 62 euro en moeten tijdens het inschrijven worden betaald. Pas nadat je hebt betaald, is je registratie compleet.


Hoe zit het examen precies in elkaar?

Het examen bestaat uit twee grote delen: het wetenschapsdeel en een vaardigheidstest. Bij het wetenschapsdeel krijg je telkens 10 vragen over wiskunde, chemie, fysica en biologie. Voor het wetenschapsgedeelte kun je je goed voorbereiden. De vier wetenschapsvakken die aan bod komen zijn wiskunde, fysica, chemie en biologie. Deze zijn vooral gericht op de leerstof van het 3e tot het 6e middelbaar, maar ook de basiskennis van het eerste en tweede middelbaar is belangrijk om te kennen. Er zijn ook verschillende initiatieven van universiteiten om deze wetenschapsvakken bij te spijkeren. Ik volg extra lessen aan de Uhasselt en de UAntwerpen. Over deze specifieke lessen vertel ik jullie later graag meer. Het tweede gedeelte is een vaardigheidstest. Deze begint met 15 vragen om je empathie en inlevingsvermogen te toetsen. Hieronder staat een voorbeeldvraag van het toelatingsexamen 2023.


Na een etentje met de leiding van de jeugdbeweging wordt er plots hevig gediscussieerd over relaties: wel of niet monogaam, bi- of heterosexueel, relatie met een goede vriend, … Alle onderwerpen passeren de revue. Eén van je medeleiding neemt niet deel aan het gesprek en hij verdwijnt om te gaan afwassen. Jullie veronderstellen dat dat komt omwille van zijn geloof. Toch wil je liever van hem horen waarom hij niet meedoet.

Welke communicatie van jou leunt het dichtst aan bij de feitelijke situatie?

 

“Het is voor jou omwille van je geloof waarschijnlijk een moeilijk onderwerp?”  

 

“Je voelt je misschien niet veilig genoeg in de groep om hierover te praten?”

 

“Vind je het gesprek te shockerend?”

 

“Het lijkt of je dit onderwerp vermijdt, klopt dat?”


Vervolgens krijg je 25 vragen met drie leesteksten, vergezeld van verschillende tabellen en grafieken. Hierbij krijg je eerst 5 vragen per leestekst en dan 10 vragen over de 3 leesteksten samen. Het is dus belangrijk om je hier goed op voor te bereiden door oude examens opnieuw te maken, maar het is moeilijker om je hierop voor te bereiden.


Hoe kun je slagen voor het examen?

Om te slagen voor het toelatingsexamen moet je aan twee voorwaarden voldoen: je moet slagen voor de twee grote delen, wetenschappen en de vaardigheidstest. Met slagen wordt bedoeld dat je 60 op 120 punten moet behalen. Je hoeft dus niet voor elk wetenschapsvak afzonderlijk te slagen, maar over het geheel genomen. Ook voor de vaardigheidstest moet je 60 op 120 behalen. Het gehele examen staat dus op 240 punten. Echter, het is niet voldoende om alleen te slagen voor het examen. Sinds 2018 moet je ook gunstig gerangschikt worden. In 2024 moet je bij de beste 1723 kandidaten zitten om gunstig gerangschikt te worden en dus te mogen starten met de opleiding tot arts. Voor tandarts en dierenarts is het aantal gunstig gerangschikte kandidaten veel lager, respectievelijk 252 en 240.


Hoe wordt het examen beoordeeld?

Bij het examen wordt gewerkt met een giscorrectie. Als je een vraag juist hebt, krijg je 3 punten. Als je niets invult, krijg je geen punten en als je een fout antwoord geeft, gaat er zelfs een punt af. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over je antwoord en niet zomaar lukraak een antwoord aan te duiden, omdat dat in je nadeel kan werken.


Het verloop van het examen zelf:

Zoals ik al zei, heb ik vorig jaar al eens deelgenomen aan het toelatingsexamen. Ik kan jullie dus met veel plezier mijn eigen ervaring vertellen. Een paar weken voor het examen krijg je een online uitnodigingsbrief. Het is belangrijk om deze op de dag van je examen mee te nemen, samen met je ID-kaart. Op je uitnodigingsbrief staat de plaats waar je het examen mag afleggen. Meestal is dit bij jou in de buurt, zodat je er op de dag zelf makkelijk kunt komen. Bij mij was dit op een middelbare school hier in de buurt. Daar meldde ik me aan en werd ik doorverwezen naar een lokaal verderop. Daar stonden verschillende laptops klaar waarop je het examen moest afleggen. Ik vind dat een online examen zowel voordelen als nadelen heeft. Het voordeel is dat je makkelijk vragen kunt overslaan, vragen kunt markeren met een sterretje en aantekeningen kunt maken in de vragen zelf. Het nadeel vind ik vooral bij de vaardigheidstest, omdat je de teksten niet op papier kunt lezen maar op een scherm. Ook kun je gebruik maken van een klein rekentoestel in het examenplatform zelf, dat basisberekeningen kan uitvoeren zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Machten en wortels kunnen bijvoorbeeld niet worden berekend. Vorig jaar had je voor het eerste deel 3 uur de tijd en voor het tweede deel 1,5 uur. Sinds dit jaar heb je zelfs 3,5 uur de tijd voor het eerste deel. Dit is volgens mij een groot voordeel, omdat je meer tijd hebt om alles goed na te kijken. Het tweede deel was vorig jaar voor mij echt een race tegen de klok. Ik had toen nog geen strategie en ik denk dat ik dit jaar door veel te oefenen mijn eigen strategie wel kan ontwikkelen. Als ik een strategie heb gevonden, deel ik die graag later met jullie. Tussen de twee delen is er natuurlijk ook een uur middagpauze. Op de dag van het examen kom je je eigen resultaten nog niet te weten. Pas twee weken na het examen ontvang je een e-mail waarin staat dat de examenresultaten online staan en kun je je resultaten online bekijken.


Dit was mijn ervaring met het toelatingsexamen 2023 en de informatie voor het toelatingsexamen 2024. Dit was over het algemeen nog vrij algemene informatie, maar ik zal in de toekomst meer specifieke informatie met jullie delen. Ook zal ik mijn voorbereiding op het toelatingsexamen met jullie delen.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Clean-up day

Comments


bottom of page