top of page
Zoeken
aureliedemeyer

Back to school: blogpost 2 plannen


Welkom allemaal! Vandaag is het de tweede dag van mijn speciale serie "Back to school", waarin ik jullie meeneem in het voorbereiden van het nieuwe schooljaar. Mijn vorige blogpost ging over de schoolspullen die je zeker nodig hebt voor het nieuwe schooljaar en vandaag gaan we het hebben over plannen.


Je hebt op dit moment verschillende manieren om te plannen. Je kunt plannen met een planner, je kunt het in je agenda schrijven, je kunt een to-do lijst maken of je kunt online plannen. Mogelijkheden genoeg dus.


Het verschil tussen een agenda en een planner

Eerst ga ik jullie even het verschil uitleggen tussen een agenda en een planner. Even een voorbeeld om het duidelijk te maken. Je hebt een test op maandag 4 september, dan schrijf je in je agenda op maandag 4 september dat je een test hebt. Als je denkt dat je 3 dagen nodig hebt om deze test voor te bereiden, dan schrijf je in je planner op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september “leren test”. Een agenda duidt dus de deadlines aan en in een planner schrijf je dus het voorbereidingswerk voor deze deadlines.


Agenda

Voor een agenda heb je tegenwoordig verschillende manieren. Je hebt er op papier en je kunt een online versie gebruiken. Op de middelbare school vullen de leerkrachten automatisch een online agenda voor je in. Hierdoor heb je nooit problemen met miscommunicaties. Natuurlijk zien deze online agenda's er niet optimaal uit, daarom geef ik jullie graag wat andere mogelijkheden mee. Je kunt bijvoorbeeld de agenda gebruiken van Google of Apple. Het leuke hieraan is dat je het helemaal kunt personaliseren hoe je het zelf wilt. Ook kan je hierbij, als je dit wilt natuurlijk, jouw dagelijks leven combineren. Een papieren agenda is optioneel. Ik raad dit echter wel aan om te doen, want door je deadlines op te schrijven, krijg je juist meer motivatie en ga je echt naar je doelen toe werken. Ook deze kun je helemaal personaliseren met leuke foto’s en stickers en je kunt je schoolleven ook direct combineren met je dagelijks leven.


Planner

In het middelbaar is een planner een echte must have. Je hebt ook steeds papieren en online planners. Voor de planners op papier kan ik die van de hema zeker aanraden. Hier heb je er kleintjes en ook iets grotere. Ben je benieuwd naar welke ik heb gekocht? Lees dan zeker mijn blog van gisteren hieronder!

Voor de online planners raad ik jullie zeker de app Notion aan. Hierop kun je een planner aanmaken, waarop je kunt zien aan welke opdrachten je nog moet beginnen, aan welke je al begonnen bent en welke je succesvol hebt beëindigd.


To-do lijst

In tegenstelling tot een planner is een to-do lijst meer een dagplanner. Hier kan je jouw taken per dag invullen en aankruisen, wanneer je ze voltooid hebt. Het nadeel hiervan is wel dat je niet vooruit kunt plannen. Je kunt dus enkel voor de dag zelf plannen. Het is bijvoorbeeld wel handig als je een ontzettend drukke dag hebt en alles nog eens op een rijtje wilt zetten.


7 tips om een succesvolle planner te maken

  1. Stel duidelijke doelen! Kijk bijvoorbeeld in de inhoudstafel van jouw leerboek om te zien wat je moet studeren. Hieruit kun je afleiden wat je precies moet studeren. Schrijf de verschillende puntjes op die je moet kennen voor je toets in je planner en je hebt een duidelijk overzicht.

  2. Prioriteer taken! Zet de taken van belangrijk naar minder belangrijk. Zo weet je welke taak er ontzettend dringend is en je die dag zeker moet af hebben. Als je dan per ongeluk een niet al te realistische planning hebt gemaakt, weet je ten minste dat je jouw belangrijke taak af zult hebben.

  3. Maak zeker gebruik van de planning tools! Maak dus zeker gebruik van de tools die ik hierboven heb aangekaart. Dit geeft je extra motivatie om daadwerkelijk aan het werk te gaan en is er dus een grotere kans dat je doelen worden voltooid.

  4. Maak een realistische planning! Het is belangrijk om een realistische planning te maken. Als je te veel plant dan werkt dit niet motiverend op het einde van de dag, als je ziet dat niet alles af is. Het is dus belangrijk voor jouw motivatie en voor je eigen voldoening.

  5. Maak tijd voor onverwachte taken! Een leerkracht kondigt vaak een taak aan de dag op voorhand. Daarom is het belangrijk om in je schema je onverwachte taken al in te plannen. Als er dus ooit eens een onverwachte taak tussenkomt, geraak jij niet in de stress!

  6. Probeer te plannen in tijdsblokken! Probeer voor je taak in te schatten hoe lang je taak gaat duren. Hierdoor kan je een tijdsblok afbakenen en kan je dus perfect zien hoeveel taken je per dag kunt inplannen. Vergeet ook zeker geen tijdsblok voor ontspanning!

  7. Leer van vorige fouten! Probeer na elke dag jouw planning te reflecteren. Is jouw planning afgeraakt? Heb je voldoende pauzes ingepland? Was de planning niet te zwaar? Enkel zo kan je jouw planning verbeteren en kan jij de volgende keer jouw ideale planning maken!

Ik hoop dat ik jullie wat verder heb kunnen helpen met plannen. Ik heb dit nu vooral toegepast op school gerelateerde zaken, maar deze kun je ook makkelijk toepassen op huishoudelijke zaken of gewoon op je werk.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Clean-up day

Comentarios


bottom of page