top of page
Zoeken
aureliedemeyer

Back to school: blog 5 verschillende studiemethodes


Welkom allemaal in de vijfde blog van de serie back to school. In deze serie neem ik jullie de laatste week van de zomervakantie mee in het voorbereiden van het nieuwe schooljaar. Ik heb hierover al verschillende blogs gemaakt, dus bekijk deze zeker! Vandaag gaan we het hebben over verschillende studiemethodes.


Ik ga zelf dit schooljaar naar mijn laatste jaar op de middelbare school. Ik heb dus al ongeveer 5 jaar zitten zoeken naar een ideale studietechniek. Ik ga jullie wel teleurstellen, want deze bestaat niet. Voor elke persoon en voor elk vak werkt er wel een andere studietechniek net iets beter. Het is dan belangrijk dat je van deze studiemethodes afweet, zodat je het volgende schooljaar wat van kunt experimenteren om uiteindelijk het juiste recept te vinden. Ik vertel jullie ook mijn persoonlijke ervaring met de studiemethodes. Dit wil niet zeggen dat deze studiemethode ook voor jullie werkt of absoluut niet werkt.


Samenvatten

Bij samenvatten neem je al het cursusmateriaal erbij dat je hebt. Het gemakkelijkste is om in het cursusmateriaal eerst de hoofdzaken met fluo aan te duiden. Ik heb zelf bij Ava mijn fluostiften gekocht. Hierbij heb ik ervoor gezocht dat ze goed matchen met elkaar en het dus een mooi geheel vormt.

Hierna kan je kiezen of je gaat samenvatten op je laptop of op papier. Bij mij hangt het ervan af voor welk vak het is en hoe veel leerstof het is. Voor de vakken geschiedenis en godsdienst verkies ik om mijn samenvattingen te maken op mijn laptop. Dit zijn vakken waar ik veel leerstof voor moet leren in één keer en die gemakkelijk uit te typen zijn op de laptop. Wetenschapsvakken en wiskunde samenvattingen verkies ik dan weer om op papier te maken. Dit gaat vaker over een wat kleiner geheel, waarbij oefeningen vooral belangrijk zijn en de theorie beperkt wordt. Ook wordt er ook vaak gebruikgemaakt van speciale symbolen en dat is nu eenmaal gemakkelijker om zelf te schrijven in plaats van dit telkens te gaan zoeken op je laptop of computer.

Samenvatten is eigenlijk schematiseren in sleutelwoorden of in korte zinnen. Je kunt best beginnen met een zelf verzonnen titel. Je gebruikt dus niet “samenvatting hoofdstuk 2”, maar bijvoorbeeld “technieken voor matrices”. Hierdoor ga je al nadenken hoe je het hoofdstuk in één zin kunt samenvatten en denk je al na over het geheel. Vervolgens kun je het best een tussentitel maken met de juiste sleutelwoorden en sleutelzinnen er onder. Zorg ervoor dat je niet te veel sleutelwoorden onder deze tussentitel zet. Je kunt je best beperken tot 20 sleutelwoorden. Moest je er meer hebben, maak dan een nieuwe tussentitel aan. Je hoeft dus niet altijd de tussentitels van je boek te volgen.


flashcards

Bij de Hema en Ava geraak je heel goedkoop aan voorgesneden flashcards op wat dikker karton. Je hebt ook de mogelijkheid om dit gewoon op smalle papiertjes te schrijven. Deze zijn vaak goedkoper. Ook heb je natuurlijk de mogelijkheid om deze te maken op gewoon papier en deze bij te knippen. Hier ben je wel altijd veel tijd aan kwijt. Je hebt ook de mogelijkheid om deze online te maken. Hier gebruik ik de app Notion voor. Deze app gebruik ik ook voor het plannen, maar voor flashcards kun je deze dus ook gebruiken.

Bij flashcards is het de bedoeling dat je een term aan de voorkant schrijft en de definitie aan de achterkant. Bij bijvoorbeeld de onderdelen van de cel. Dan schrijf je het onderdeel aan de voorkant en de functies aan de achterkant. Daarna kun je jezelf overhoren met de flashcards. Ik maak meestal 3 stapels.

Vanaf dat al de flashcards in kolom drie liggen, ken je ze normaal gezien genoeg voor de eerste ronde. Hierna is het belangrijk om ze te blijven herhalen.


Bij de online methode maak je gebruik van toggles. Hierbij kan je de term opschrijven en als je dan op het pijltje naar beneden drukt, kun je de definitie ingeven. Met het pijltje langs de zijkant kun je dus de definitie tonen, maar ook laten verdwijnen als je jezelf aan het overhoren bent. Het makkelijke aan deze online methode is dat je jouw definitie zo lang kunt maken zonder je zorgen te maken over een limiet, terwijl je dit wel hebt bij de papieren versie. Natuurlijk ga je bij de papieren versie dan wel weer meer nadenken over wat je er precies wilt opzetten en vermijd je overbodige zaken. Bij de online versie zou het dan weleens kunnen dat je net iets te veel details opschrijft. Bij de online versie heb je natuurlijk wel weer het voordeel dat de voorbereidingen sneller af zijn, doordat je niet alles apart moet gaan opschrijven.


Pomodoro techniek

Bij deze techniek is het gemakkelijk om een keukenwekkertje in de buurt te hebben. Waarom een keukenwekkertje en geen digitale wekker? Bij een keukenwekkertje word je veel minder snel afgeleid dan een digitale wekker, doordat je niet op één of andere app kunt drukken.

De pomodoro techniek is een techniek gebaseerd op jouw concentratie. Denk eerst eventjes na over je eigen concentratie. Heb je het gevoel dat je je goed kan concentreren voor een langere periode of niet? Heb je niet zo'n lange concentratie dan raad ik jou het volgende schema aan. Je geeft het aantal minuten in je keukenwekkertje en wanneer deze is afgelopen, moet je 5 minuutjes pauze nemen. Dit doe je voor zo’n 2 uur lang en na deze 2 uur kun je best een langere pauze van 30 minuten nemen. Als je na dit schema nog niet klaar bent met jouw huiswerk of planning dan kan je het schema gaan herhalen. Je kan natuurlijk je schema zo persoonlijk mogelijk maken.


Hier is een schema voor mensen met een iets langere concentratie. Dit is min of meer dezelfde planning, alleen is het aantal minuten studeren iets langer en de pauzes zijn ook 5 minuten langer. Als je heel dit schema volgt dan zie je dat je er ongeveer 6 uur mee bezig bent. Je kan natuurlijk het schema afronden, wanneer je het zelf wilt. Je studeert dus 50 minuten en neemt na 50 minuten dus 10 minuten pauze. Na een werkblok naar keuze neem je op het einde best een uurtje pauze voor een langere pauze.


Mijn concentratie zit tussen deze twee schema’s, daarom begin ik met veel studie minuten en kortere pauzes, maar eindig ik met weinig studie minuten en langere pauzes. Daarom besloot ik het volgende schema te volgen.


Maar wat kun je nu precies doen tijdens deze pauzes? Neem vooral niet je gsm! Je kunt eventjes naar beneden gaan om je drinkfles te vullen, je kunt een stukje haken of je kunt een beetje lezen. Het is dus belangrijk dat je geen scherm gaat gebruiken. De meeste tijd gebruik ik mijn laptop al tijdens het studeren en het is dus belangrijk om je ogen te laten rusten tijdens je pauzes.


mindmap

Een mindmap is een soor van dezelfde manier als een samenvatting. Enkel schrijf je jouw puntjes niet onder elkaar, maar wel in een cirkel. Ik raad deze techniek vooral aan voor kleinere vakjes met niet zo veel leerstof of juist voor heel grote vakken om de algemene structuur aan te brengen. In het midden zet je het onderwerp en dan ga je aan de hand van takken het onderwerp verduidelijken. Aan de hand van andere sleutelwoorden ga je deze sleutelwoorden ook weer verduidelijken, totdat je precies een spinnenweb hebt en dan kun je heel goed de verbanden tussen de verschillende onderwerpen zien. Ook kun je te werk gaan via de tablet, computer of gewoon op papier. Als je het maakt op de tablet of computer is het wel moeilijk om deze uit te printen, doordat het meestal groter is dan een A4-papiertje. Als je het op een papieren rol maakt, dan kun je deze zo groot maken, zoals je zelf wilt. Vergeet zeker ook geen kleuren aan te brengen op elk niveau. Dit maakt het niet alleen leuker, maar brengt er ook meer structuur in.


Afdek techniek

Bij deze techniek is het handig om eerst en vooral al een schema of een samenvatting te hebben. Lees eerst de eerste alinea goed door. Neem hierna een papiertje om een subtitel met de tekst te gaan afdekken. Probeer je te herinneren wat er in deze alinea staat en schrijf dit op. Je kunt dit opschrijven op een papiertje of je schrijft het op op een whiteboard, zodat je niet al te veel papier verspild. Daarna vergelijk je jouw papiertje of whiteboard met je samenvatting en alles wat je niet hebt opgeschreven, schrijf je in het rood erbij. Uiteindelijk heb je een rood lijstje met al de dingen die je vergeten bent en ga je op dezelfde manier te werk om het rode lijstje te leren.


Inhoudstafel

Zit er bij jouw cursus al een inhoudstafel? Zo niet? Dan is het heel belangrijk dat je zelf wat structuur in je cursus aanbrengt. Gebruik hiervoor zoveel mogelijk tussentitels en kopjes. Wanneer je inhoudstafel in orde is, lees je jouw cursus eens door. Hierna probeer je aan de hand van de inhoudstafel je cursus helemaal op te zeggen of op te schrijven. Probeer het hierna een paar keer te herhalen en je zult zien dat je steeds meer details zult onthouden. Ook zie je uiteindelijk de grote structuur en kan je de verschillende onderdelen aan elkaar koppelen. Ook bij een mondeling examen is het belangrijk dat je hierbij structuur aanbrengt en dat is ideaal aan de hand van een inhoudstafel. Ik raad jullie wel aan deze te maken via de computer, zodat het zeer netjes en strak is. Ook kun je later verschillende stickertjes erop aanbrengen, zodat het toch wat leuker wordt.


Dit zijn de verschillende studiemethodes die ik gebruik. Ik ga proberen dit schooljaar nog wat te groeien in mijn studiemethodes en jullie over een tijdje nog eens te updaten over nieuwe studiemethodes die ik geleerd heb in mijn “leren leren” boek, dat ik nu aan het lezen ben. Hopelijk hebben jullie er iets aan gehad.



2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Clean-up day

Comments


bottom of page